Allergén mentes otthon kialakítása

Minőségi bevonattal – Megelőzhető az allergia!

Az nem számít újdonságnak, hogy az allergia népbetegség, de azt már kevesebben tudják, hogy otthonunk levegője tehető sok esetben felelőssé a problémáért. Mivel zárt térről van szó, ahol a levegőcsere nem is mindig kellően megoldott, így sokkal szennyezettebb ez, mint a külső terek levegője.

Szoba - tiszta

Mielőtt azt hinnénk, hogy kizárólag a sokat emlegetett poratka, vagy a levegőben lebegő pollenek okoznak allergiás tüneteket, fontos tudni, hogy létezik még valami, ami hasonló kellemetlenségekkel jár.

Alapvetően a tavasztól őszig terjedő időszakban jelentkeznek az olyan allergiás tünetek, mint a köhögés, a kiszáradó torok, a szemviszketés, vagy az állandó könnyezés, nátha. Ezek olyan panaszok, melyek a növények pollenjeire vezethetőek vissza, de a néhány hónap eltelte után a tünetek általában enyhülnek. Nincs ez azonban így akkor, ha olyan tényezők váltják ki az allergiát, amelyekkel nap mint nap együttélünk, és változtatni rajtuk sokszor nem egyszerű. Az otthonunk falait fedő festékek bizony akár komoly allergiás problémákat is okozhatnak, mégpedig a bennük megtalálható méreganyagok folyamatos kipárolgása miatt.

Szennyezett otthonok, allergiát keltő levegő

Az már többször bebizonyítást nyert, hogy az ingatlanok egyes helyiségeiben jóval magasabb lehet a szennyezettség, mint a külső levegőben. Az akár húsz-harmincszor magasabb érték csak fokozódik az elégtelen szellőztetéssel, de a nagyvárosi, szennyezett kültéri levegő sem kedvez a belső mikroklíma alakulásának. Így könnyen lehet, hogy még megfelelő szellőztetés esetében is magas a méreganyagok koncentrációja a belső levegőben.

A probléma azonban ennél jóval összetettebb, hiszen számos olyan falfesték is megtalálható a piaci kínálatban, amely összetételénél fogva károsítja a helyiségekben tartózkodók egészségét. Esetükben még a száradást követő néhány évben is mérhető, hogy olyan toxinok szabadulnak fel belőlük, amelyek allergiát, sőt, akár asztmát is kiválthatnak. Legveszélyesebb a formaldehid, de régi lakások esetében az ólom is előfordul.

Természetesen a végeredmény szempontjából nem mindegy, kire bízzuk a munkát, de nagymértékben függ a látványos, és egészségre sem veszélyes falfestés a felhasznált alapanyagoktól. Míg korábban sok veszélyes összetételű festék volt a piacon, ma a gyártók is egyre inkább törekednek arra, hogy minőségi, egészségre és környezetre sem káros összetevőket használjanak a gyártás során. A napjainkban kedvelt európai festékgyártók odafigyelnek arra, hogy a mérgező ólom-, és kromát pigmentek, olyan töltőanyagok, mint például az azbeszt, vagy az adalékként használt ónvegyületek és PCP mára ne kerülhessenek a festékekbe.

A 2010-től érvényben levő európai környezetvédelmi szabályozásnak való megfelelés a festékeket előállítókra is kötelezettségeket ró, így a NanoProtect kutató-fejlesztő laborok munkatársai azon dolgoznak, hogy minél kevesebb illékony szerves anyag kerüljön a vizes és az oldószeres festékekbe.

vegso-belteri-gomb

Válassz körültekintően festéket!

Lakásfelújítás alkalmával mindig sok múlik azon, milyen alapanyagok kerülnek felhasználásra a munka során. Festés előtt érdemes tehát alaposan körülnézni a kínálatban, és kizárólag olyan termék mellett dönteni, amely minden szempontból megfelel az elképzeléseknek. Az eladó nyilvánvalóan az üzleti eredményeket tartja fontosnak, ezért kizárólag az ő véleményére nem érdemes hallgatni. A spray formájú festékeket célszerű kerülni, ezek ugyanis rendkívül károsak a környezetre. A víz alapú vagy a természetes festékek bizonyulnak a legjobb választásnak, közülük is érdemes a magas minőségű típusokat hazavinni.

Válassz allergénmentes festéket!

Létezik egy olyan márka a festékek piacán, amely teljesen allergénmentes, nem tartlmaz oldószert és nehezen lebomló vegyületeket, valamint nem károsítja az épületek lakóterének levegőminőségét. Ez nem más, mint a NanoProtect, amelynek használatával nem kell attól tartani, hogy a festést követő években allergiás reakciókat kiváltó szennyezőanyagok párolognak majd ki. Tény, hogy a kötő-, burkoló-, és ragasztó anyagok jelentős mértékben képesek szennyezni a beltéri levegőt, de a tapéták formaldehid kibocsátása sem kedvez az egészségnek. A NanoProtect festékcsalád egészségbarát beltéri változatáról itt olvashat >>

Páraáteresztő festékkel a penész megelőzéséért

Mivel a műgyanta diszperziós anyagok nem csak egészségre káros adalékokat tartalmaznak, hanem párazáró jellemzőiknél fogva akár a penész is megjelenhet rajtuk, ha nem szellőztet rendesen, így érdemes inkább olyan terméket választani, amely természetes- általában gyanta, vagy mész- összetevőinél fogva gondoskodik arról, hogy tárolja a nedvességet, és száraz időben leadja azt. A NanoProtect ezt is lehetővé teszi, megelőzve ezzel a sok bosszúságot okozó penészesedés megjelenését.

vegso-belteri-gomb