Belső hőszigetelés penészmentesen? Hasznos tippek és tanácsok!

Manapság az egyre szigorodó energiatakarékossági szabályok megkövetelik az épületek energiafelhasználásának csökkentését, amit az épületek hőszigetelésével lehet a legnagyobb mértékben elérni. Az utólagos szigetelésnél felmerülő első kérdés, hogy az épület külső vagy belső szigetelést kapjon, mely több tényezőtől is függ (épület magassága, falak típusa és hozzáférhetősége, stb.). Azon épületek melyeket valamilyen oknál fogva nem lehet kültéri szigeteléssel ellátni (díszes homlokzat, műemléknek számító épületek), ott az úgynevezett belsőoldali hőszigetelés nyújt megoldást, mellyel csökkenthetjük az épület hő veszteségét ez által az energiaveszteségét is.

Utólagos, belső oldali hőszigetelés; de mivel is?

Többféle eljárás is létezik jelenleg a piacon, melyek közül választhatunk. Belső oldali hőszigetelésünknél figyelembe kell vennünk, hogy lakásunk teréből a lehető legkevesebbet veszítsük el a hőszigetelés során. Nem elhanyagolható szempont a gazdaságosság sem, hiszen beltéri szigetelésünk oka akár a költségcsökkentés is lehet. Ezáltal a legpraktikusabb megoldás az úgynevezett kerámiatartalmú hőszigetelő bevonat használata, mely mindkét szempontot maximálisan szem előtt tartja. Ez az eljárás a teret nem csökkenti, illetve az anyagi és időbeli ráfordítás is egy falfestéssel egyenértékű.

Belső szigetelés: kerámia tartalmú bevonattal

Az ilyen jellegű bevonattal való szigetelés legszembetűnőbb előnye a hagyományos szigetelő anyagokkal szemben, hogy szemmel érzékelhető tércsökkenés nem jelentkezik, hiszen a bevonat és felvitele egy falfestéssel egyenértékű. A falfestéshez hasonlóan a bevonat még a fal hibáit, repedéseit, a táblás anyagok összeillesztési pontjait is eltakarja így növelve lakásunk esztétikai megjelenését is. A bevonat hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően lakásunk falai a téli időszakban a kellemes szoba hőmérsékletű, még a nyári melegben a szobák hűs klímáját sugározza, illetve tartja meg, így növelve komfortérzetünket illetve, így csökkentve energiaveszteségünket, melyek fontos tényezők napjainkban.

Az előbb említett esztétikai és komfort érzet növekedése mellet lakásunk higiéniai állapota is nagymértékben javul, mivel a hőszigetelő bevonat teljes mértékben vízálló réteget képez, melynek köszönhetően megszűnik a falak átnedvesedése és ezáltal a páralecsapódást és penészképződést is megakadályozzuk. Illetve a sokat említett felviteli eljárással nagymértékű költségcsökkenést érünk el, hiszen a felhordás megegyezik a hétköznapi falfestéssel, amit akár saját kezűleg is megtehetünk, így nem csak pénzt de időt is spórolunk lakásunk hőszigetelési munkálatai során.

Beltéri hőszigetelő bevonat: penészmentesség és felvitel

Az előbbiekben taglalt penészmentesség és felviteli eljárás teljes mértékben megegyezik a hagyományos falfestés előkészítésével. Az előkészítés során a bevonni kívánt falfelületet meg kell szabadítani mindennemű penészlerakódástól, melyet lekaparással, dörzsöléssel, illetve gomba- és penészölő felvitelével érhetünk el, amit a felülethibák kijavítása előtt (glettelés) és után is érdemes megejteni. Ezen felül, mint a festés alapszabályai itt is érvényesek, miszerint a falfelületet meg kell takarítani mindennemű szennyeződéstől, el kell távolítani a meglazult vakolat rétege és teljesen szárazzá illetve pormentessé kell tennünk azt. Az így kapott tiszta és egyenletes falfelületre már felhordható a kerámia alapú hőszigetelő bevonat.

Hogyha e modern beltéri hőszigetelő bevonatot választjuk lakhelyünk szigeteléséhez, ráfordításaink nem csak az energiaveszteségünket csökkenti, de esztétikai és komfort érzetünket is növeli otthonunkban. Ezen felül nem csak pénztárcánkat óvjuk meg a felesleges költségektől, hanem egy pára, penész és gomba mentes környezetet kapunk, mellyel megóvjuk családunk és saját egészségünk, mely mindennél fontosabb.

  • Beltéri hőszigetelő bevonat árkalkulátor
  • Kivitelezésre is szeretnék árajánlatot kérni (részletek a válasz e-mailben).
    Igen, hozzájárulok, hogy az árajánlatot e-mailben küldjék el, és a későbbiekben tájékoztassanak az esetleges újdonságokról, akciókról, hírekről.